Havreskolan

#havreskolan

Havre har låg glykemisk belastning och håller dig därför mätt längre!

Tack vare havrens innehåll av betaglukaner, avenanthramider och lignaner skyddar den dig mot hjärt- och kärlsjukdomar!
Havre används mest till djurfoder men fått nya användningsområden i form av konsumentprodukter såsom växtbaserad mjölk och naturligt glutenfria bröd, såsom Hopers.
Havre är en av våra mest kompletta näringsämnen genom sitt höga innehåll av B-vitaminer, magnesium, järn, fosfor och zink.
Tränar du mycket bör du äta havre, eftersom havre hjälper kroppen att fylla på musklernas reserv av glykogener – kroppens eget bränsle.
Havre som bröd eller gröt är enkelt och nyttigt att ta innan fysisk träning eftersom stärkelsen omvandlas till glukos, vilket lagras i musklerna och ger energi.
Havre innehåller Beta-Glukaner som har positiva effekter på kolestrolvärdet.
Havre har stort innehåll av viktiga proteiner som i rätt kombinationer ger ett högvärdigt protein för veganer som är i klass med fisk eller kött.
Havre innehåller resistent stärkelse – Prebiotika som stimulerar tillväxten av goda bakterier i tarmen.
Havre innehåller järn som behövs för syretransporten från lungorna till kroppens vävnader. Järnbrist är den vanligaste mineralbristen i världen, framförallt hos kvinnor.
Havre har flera unika hälsoegenskaper och sammansättningen för havre följer väl de nordiska näringsrekommendationerna.
Havregryn började att ångpreparerats runt år 1900 och då kunde vi äntligen börja koka den traditionella havregrynsgröten.
Havre är en naturligt glutenfri gröda, men kan kontamineras av gluten under odling eller hantering. Genom att välja ren certifierad havre är man garanterad en glutenfri havre.
Havre innehåller också fleromättade fettsyror. Fleromättade fettsyror är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar samt ökar insulinkänsligheten.
Finmalet havremjöl har länge använts för behandling av torr hy och klåda. Havren kan hjälpa till att lindra olika typer av hudproblem däribland eksem och går att hitta i vissa skönhetsprodukter.
Havre odlas i hela Norden, då vårt klimat är idealiskt för att havre ska växa i lagom takt och blir näringsrik, välvuxen och hålla hög kvalitet.
Havre är en del av en hälsosam livsstil genom sitt näringsrika innehåll, goda mättnadskänsla och låga energiinnehåll.
De flesta med IBS reagerar negativt på sädesslagen vete, korn och råd. Havre däremot är klassat som låg-FODMAP och är därför en mycket lämplig ingrediens i mat till både glutenintoleranta och personer med IBS.
Havre ger en låg glykemisk belastning, vilket innebär att du får en långsammare blodsockerhöjning och ett lägre insulinpåslag. Havre bidrar till att hålla blodsockret på en jämn nivå, till en hälsosammare fettomsättning och lägre blodfettsnivåer.
En skiva Hoper havrebröd (40g) ger samma näring som en tallrik havregrynsgröt.
Ladda upp med havre innan träningen – de långsamma kolhydraterna i havren håller dig mätt och pigg längre!

Havre & Hälsa

Havre är mjukt och gott och har många fina hälsofördelar.